Apa Yang Terkini

Lintas Lalu Ke Parlimen

Isnin Hingga Khamis Atau Waktu Bersidang

Friday, January 31, 2014

Anwar Hanya Bekas Banduan Penjara Kajang!!


sedar tak korg...

ramai yg dok tanya gua psl kajang tapi gua senyap xnak ulas tapi still ramai yg desak gua komen pasal anwar di kajang...

back to basic...
jika jawatan menjadi ukuran antara menteri kabinet pusat dan exco ramai pertanggapan menteri kabinetlah yg direbut tapi jika gua diberi pilihan gua akan pilih exco...

mengapa?
kerna inilah lubuk politik, tak kiralah ia lubuk emas utk suku sakat kroni atau mencari pengaruh kepimpinan,

selama ini anwar hanya ketua pembangkang dan selama itu jua dia memengang gelaran ini tidak banyak hasil dapat dikerah selain hanya mengusulkan idea dan bahas di parlimen sedangkan raja-raja melayu hanya mendengar suara pemerintah tak kiralah negeri itu pakatan mahupun barisan maka itulah komen gua mengapa anwar lepak di kajang dan mendapatkan jawatan MB selangor yg kononnya ada perebutan antara khalid dan azmin hanyalah utk mengalih tumpuan media perdana...

PAS menang '15' kerusi dan PKR hanya '14' maka mengapa harus panik?

bak kata ahmad idham "jika tak pernah kuarkan duit sendiri utk buat filem jgn kritik filem org lain" maka samalah konsep politik, jika tak pernah ditikam dalam politik maka usahlah perasan tabah berpolitik seperti kata MALCOM-X "if you're not ready to die for it, put the word 'freedom' out of your vocabulary."

akhirkata... gua hanya mengarut maka sila jangan percaya!!

yey!!

Pedulik Apa Aku!!

Friday, August 10, 2012

kasta bahasa!!

nukilan sperm muncul tanpa salam bicara membayangkan adat serta budaya perwatakan sperm yang kuno maka maaf pembuka kata.


tiada erti jika perjuang bahasa melayu tinggi diangkat kastanya sambil meremehkan tatabahasa tinggi serta sebutan baku yang dipupuskan lebih sedekat yang lalu.


tiada guna jua menghapuskan bahasa melayu sampah ketika kempen kitar semula sampah sarap giat diperluaskan.


tidak pernah dijadikan amalan budaya "mari makan makanan sihat" jika tiada penjaja makanan ringan di kedai runcit Ah Choi.


jangan terus sempitkan bahasa dengan perbedaan kasta tinggi, sederhana, rendah dan sampah kerana ia bakal membuka ruang kepada PARKIR, dll.


mana mahu ramai pembaca jika bahan tatapan yang dilihat itu seakan membongsaikan minda mereka.


-karya bersambung-

*akibat pertelagahan perjuang kasta bahasa*


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 22, 2012

PENDIDIKAN PERCUMA!!

jika di dataran merdeka sebuk dengan "free education" & "mansuh PTPTN", di teluk chempedak bz dgn bengkel didge bercorak pembelajaran percuma hasil dari buah fikiran sebuah band busking JEJABUS KANGEN


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 7, 2012

Suara Rakyat dan Dadah Negara

Satu ketika dahulu rata-rata penghuni kota mahupun desa kenal dengan sinis Suara Kedai Kopi dan selalunya kedai kopi sering didirikan ditepi jalanraya yang bertujuan tidak menghalang lalu lintas. Seringkali juga kita melihat bahawa kedai kopi Kg. Seberang atau mana-mana kampung di Malaysia ini yang didirikan di kepala simpang jalan melainkan kedai kopi dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah sahaja kedai kopinya terpelesuk jauh dari jalan tetapi hampir dengan sungai walaubagaimana pun rakyat duhulukala menggunakan sungai sebagai laluan utama sebelum digantikan dengan jalan mahupun denai aptah lagi dengan jambatan.

Begitulah suara rakyat, hanya berkumandang di kedai kopi Pak Halim, Pak Agus, Mak Limah dan pelbagai lagi Mak Pak di serata pelusuk Malaysia. Sambil di atas meja berbekalkan kuih baulu melalui perniagaan orang tempatan terdekat atau beraneka pilihan kuih hasil anak dara kampung terserta jua sepapan DAM AJI dan suratkhabar berbilang jenama dari arus perdana. Sambil tengok keputusan terkini sukan ramalan sambil susun stratigi untuk naik haji.

Sperm pernah ditegur sewaktu zaman rancak borak kedai kopi yang mana kononnya suara rakyat yang dianggap kritis pada satu ketika telah dikaunter attack dengan slogan "Apakah sumbangan anda pada negara?" namun pengeluar kaunter attack kini tengah bertungkus lumus merebut tempat dalam rangcangan ON AIR di astro.

Bukan isu sumbangan kita pada negara atau sumbangan negara kepada kita yang hendak sperm ketengahkan tetapi sperm ingin melayan renung warna seni suara politik kedai kopi yang kini telah beralih dengan teknik suara jalanraya sebelum pilihanraya.

Sperm melihat suara rakyat kini telah mula membuka matanya sendiri walaupun dengan kadar perlahan-lahan seperti babak Kasim Selamat membuka mata selepas pembedahan mata oleh Doktor Ismadi namun itu jua boleh dianggap sebagai satu permulaan sihat untuk suara rakyat.

Suatu ketika suara rakyat turun ke jalanraya dianggap aksi porno bagi sesetengah kaum dengan slogan "itu bukan budaya kita" namun kini pekara yang haram kelihatan seakan halal bilamana kuasa yang dimiliki kian terhakis dan tergugat dan sambil sperm beredar dengan topik yang tergantung sperm ingin bentangkan apa yang bermain dibenak sperm kini.

Rakyat perlu sedar dari ketagihan dadah yang sering disuntik dan terus disuntik dengan dadah-dadah kerajaan. Rakyat tidak perlu lagi bimbang jika suatu hari nanti dadah yang di suntik itu adalah dadah yang terhebat dari negara jiran kerana kerajaan jua mengajar rakyat supaya jangan bersikap pentingkan diri sendiri.

Pedulik Apa Aku!!

Tuesday, March 6, 2012

Dipolitikkan atau Diputar-belitkan?


Agenda yang di KIV sehingga kini, suara rakyat terus diperkecilkan menjadi sekecil kertas undi, golongan siswa disekat suara lantangnya seperti karya kanak-kanak tadika belajar mewarna.

Pedulik Apa Aku!!

Thursday, December 22, 2011

MARI BELAJAR ASAL-USUL!!

Sempena result PMR 2011 keluar dengan antara yang membanggakan sejak 4 tahun lalu dan peratus untuk subjek BM dan SEJARAH pula merosot, apa kata kita berlajar 1 perkatan yang telah dimelayukan dan sambil itu kita dapat belajar sejarah secara tidak langsung.


rakyat = melayu

demos = yunani

pemerintahan = melayu

kratos = yunani

demos + kratos = demokrasi +/- pemerintahan rakyat


p/s= berhenti menjadi pecacai kuda tunggangan parti baik pemerintah mahupun pembangkang kerana merekalah kuda tunggangan kita


Pedulik Apa Aku!!

Friday, November 11, 2011

Hentikan Dendangan Lagu Lama!!

MELAYU BERPECAH!!?
karut...itu semer karut..
bullshit bullshit BULLSHIT!!
ISLAM kian parah, ada saper kesah?

Jika Korang Marah...

Pedulik Apa Aku!!

Friday, July 8, 2011

roadblock si blogger goblok!!

wahai si goblok..adakan roadblock sesegera munkin untuk daku berlalu bersama golongan daif lagi naif dalam bidang arifmu!!

Pedulik Apa Aku!!

Wednesday, June 15, 2011

Keliru tanpa sadar KERANA terlalu Cerdik

beberapa tahun lalu SPERM dikhabarkan agama islam dihina dengan kartun atau lukisan yang mengambarkan nabi agung agama islam dan tak berapa lama kemudian perang media sana-sini tercetus, boikot situ-sana bagaikan trend pengedaran zaman. namun itu semuanya bersifat sementara. terkini.
jika musuh islam berperang dengan cara menghina agama islam, kini pengikut agama islam pula didakwa menghina ilmuan islam dengan menggunakan aliran agama islam sendiri. hebatkan ciptaan maha-agung. kerana diberikan akal maka berfikir tanpa batasan simpadan atau mungkin kalangan mereka ini berasakan sudah banyak ilmu yang didapatinya.

Scene pertama (sebelah kanan) menggambarkan seorang wanita yang didakwanya mangsa rogol yang mengadu pada ilmuan agama manakala scene seterusnya mangsa rogol mengadu pada pihak berkuasa.

Sperm pada mulanya enggan mengulas lanjut akan isu ini tetapi terpanggil kerana ingin berkongsi pendapat dan jika sperm tersalah tafsir TOLONGlah betulkan walaupun sepatah ayat.

pada kaca-mata Sperm inilah masalah global yang dialami dan kini baru segelintir yang tersadar akan isu ini. ramai yang memerhatikan bahawa DEMOKRASI lawannya KOMUNIS tetapi sedarkah kedua-dua fahaman inilah lawan kepada sistem KHALIFAH. dan disebabkan propaganda inilah puncanya pepecahan orang islam sendiri yang terlalu memewahkan DEMOKRASI. untuk apa sperm berkata demikian, kerana percanggahan rang undang-undanglah yang membuktikan betapa jahilnya kita akan undang-undang itu sendiri.

mengambil dari DIALOG FILEM PAPADOM "keliru itu bagus, kerana ia seperti bawang dan kita perlu buang kulit yang buruk dan hasilnya amat cantik."

maknanya disini ramai diantara kita gagal membezakan malah mengangap ia seakan sama antara isu ZINA dan ROGOL. Para sastera pula menyatakan bahawa rogol dan zina hanyalah pembezaan niat perlaku sebagai contoh:

  • persetubuhan diluar nikah - zina
  • Persetubuhan suami isteri - (rahsia bilik tak boley cerita kat orang lain)
  • persetubuhan tanpa rela salah satu dari dua pihak - rogol

Sperm juga berpendapat zina atau rogol adalah kata yang sangat ringkas dan jua padat lagi mudah difahami. jadi tak sepatutnya berlaku kekeliruan berkenaan hukum hakam bagi kesalahan penzina dan perogol.

HUKUM

terdapat 2 hukum dalam isu ini. hukum hudud dan ta'zir. Sperm jua akui bahawa Sperm tidaklah mahir dalam bab ini namun setahu Sperm antara proses atau kaedah sebelum penzina dikenakan hukum hudud atau ta'zir yang mana ikrar si perlaku serta 4 saksi yang ADIL, TIDAK FASIQ dan yang nampak senampaknya (kalu kaki skodeng tuh SPerm tak pasti tapi setau sperm tuh dah kira golongan fasiq). jika perlaku zina adalah dari kalangan yang berkahwin hukumnya rejam sampai mati manakala jika bujang sebat 100 kali. jika tiada 4 saksi maka ia dilihat dari sudut QARINAH tetapi tidak dijatuhkan bawah hukum hudud tetapi hukum ta'zir.

jika tak silap Sperm terdapat 10 jenis hukuman bagi kesalah ta'zir yang bergantung kepada jenis kesalahan tetapi yang sperm ingat hanya seberapa sahaja dan antaranya:

  • Pertama ; Menasihati orang yang melakukan kesalahan kecil bagi pertama kali agar ia tidak mengulangi lagi pada masa akan datang.
  • Kedua ; Teguran rasmi yang dilakukan oleh hakim dengan mengeluarkan ucapan-ucapan atau melakukan sesuatu tindakan tertentu agar orang yang melakukan kesalahan akan berusaha untuk memperbaiki dirinya.
  • Ketiga ; Mengancam orang yang bersalah agar tidak mengulangi kesalahannya di atas sebab takut dikenakan hukuman
  • Keempat ; Hukuman pemulauan dikenakan kepada pesalah agar ia berasa tersempit sekiranya ia berterusan atau mengulangi kesalahannya lantaran tidak dapat bermuamalat dengan orang lain dalam masyarakat.
  • Kelima ; Membuat pengisytiharan kepada umum terhadap kesalahan penjenayah. Dengannya penjenayah berasa tertekan dan malu yang
  • amat sangat.
selebihnya sperm kurang pasti dan tak perlu ulasan lebih kerna bimbang si qorin berbisik untuk bersekutu dengan sang dajjal jadi apa yang ingin ditekan disini adakah sistem itu lemah atau kita hamba biasa yang lemah.

Pedulik Apa Aku!!

katak dalam Balang Di Bawah Tempurung!!

Sperm agak sedey dengan isu berita perdana tadi..bukan sedey disebabkan isi isunya tapi sebab isu berita tuh sendiri.. Sperm rasa makin tak selesa keadaan sebergini berterusan..

Yer.. memang Sperm akui yang m'sia ni negara aman.. aman tapi terancam... sebaiknya ada jua rasa ingin menjadik katak dibawah tempurung dari berada dibawah balang. bertuah katak dibawah tempurung itu tak perlu ambil pedulik politik kotor buatan manusia dari menjadi sang malang di bawah balang yang hanya tahu dan mampu melihat tetapi tak termampu melalukan sesuatu.

Pedulik Apa Aku!!